dinsdag 29 december 2009

goden en bijhorende kamers

Ik heb aan onderstaand stukje over Saturnus ongeveer 60 min. besteed. Verder heb ik ook een nieuwe bron gevonden op internet; vooral handig voor plaatjes: http://paleisopdedam.web-log.nl/paleisopdedam/2006/05/index.html

Ook heb ik vandaag 30 min. besteed aan het lezen over de goden en de plaats waar ze staan. Ik heb alle goden nog eens op een rijtje gezet met de bijhorende kamers:

Apollo - kamer der commissarissen van kleine zaken
Diana - Thesaurie (kamer van de financiën)
Jupiter - wapenkamer + ?krijgraadzaal?
Venus - kamer huwelijkse zaken
Mars - kamer schout + ?krijgraadzaal?
Cybele - weeskamer
Mercurius - wisselbank + smeltovens
Saturnus - klokkentoren.

Uit mijn bronnen werd nog niet meteen duidelijk of het nu Mars of Jupiter is die bij de krijgraadzaal staat. dit zoek ik nog uit.

groetjes Ellen

Saturnus


Saturnus (Kronos)

Wat stelt de afbeelding voor?

Op de afbeelding staat Saturnus.
In de Griekse mythologie is Saturnus vooral bekend als de vader van Jupiter (Zeus). De vrouw van Saturnus is Rea. Saturnus is de god van de landbouw. Later wordt hij geïdentificeerd met de Tijd.

In het begin der tijden is de vader van Saturnus, Oeranos, aan de macht. Oeranos sluit enkele van zijn eigen kinderen op. De vrouw van Oeranos, Gaia (de aarde), vindt dat niet zo leuk en roept daarom haar andere kinderen op om tegen hun vader te vechten. Saturnus is de enige die het aandurft. Gaia schenkt Saturnus een zeis als wapen.
Saturnus verslaat zijn eigen vader en stoot hem van de troon. Als wraak roept Oeranos: Eens zal ook een van jouw zonen je van de troon stoten, zoals jij het mij hebt aangedaan!
Na deze uitspraak leeft Saturnus in angst. Als zijn vrouw Rea bevalt van een kind, dan eet Saturnus het kind op. Dit doet hij 5 keer. Als Rea haar 6e kind baart (Jupiter/Zeus), dan misleid ze Saturnus door hem een in doeken gewikkelde steen te geven in plaats van het kind. Saturnus verslindt deze steen en Rea verstopt Jupiter in een grot op Kreta, waar hij opgroeit. Als Jupiter volwassen is gaat hij de strijd aan met zijn vader Saturnus. Eerst dwingt hij Saturnus om zijn andere onsterfelijke kinderen terug te geven. Vervolgens, met behulp van zijn broers en zussen, verslaat Jupiter zijn vader Saturnus.

Op deze afbeelding herken je Saturnus aan verschillende symbolen die verwijzen naar de landbouw of naar de tijd.
Symbolen die verwijzen naar de landbouw zijn de ploeg en de korenschoof die achter Saturnus staan. Verder zijn links en rechts van Saturnus lange slingers met landbouwproducten gebeeldhouwd. Ik herken peulen, wortels, bietjes en uien. Ook houdt Saturnus in zijn linkerhand een zeis. Behalve dat dit een symbool voor de landbouw is, is het ook het wapen dat Saturnus kreeg van zijn moeder Gaia.
Een symbool dat verwijst naar de tijd is de zandloper die voor de voeten van Saturnus ligt. Verder is de baby die hij verslindt niet alleen een verwijzing naar bovenstaand verhaal, het is ook een symbool van de tijd; ouderdom verslindt jeugd. --> de tijd loopt.

Welk deel van het verhaal is afgebeeld?

Ik denk niet dat deze vraag bij de godenbeelden van toepassing is, behalve dan misschien bij Saturnus. Je zou kunnen zeggen dat hier het moment is afgebeeld dat Saturnus een van zijn kinderen verslindt.

Waar bevindt de afbeelding zich?

De afbeelding bevindt zich bij de trappen die de toegang geven tot de klokkentoren.

Waarom bevindt de afbeelding zich op deze plek?

Saturnus is afgebeeld met duidelijke symbolen van de tijd. Saturnus zelf wordt ook geïdentificeerd met de tijd. Deze afbeelding dient dus als een wegwijzer, om aan te geven dat achter hem de ingang naar de klokkentoren is.

zondag 27 december 2009

Beste Ellen en Rosalie,

ik heb jullie publicaties op deze weblog bekeken. Ellen, bij jouw beschrijving van
het Ikarus-motief had ik gisteren al een reactie geplaatst. Rosalie, jouw opmerkingen over Frankrijk in de 17e eeuw zijn bedoeld als korte samenvatting van
wat je hebt gelezen. Het moet straks in het PWS nog verder uitgewerkt worden.
Welk boek heb je overigens gebruikt voor deze achtergrondinformatie? Je samenvatting van de maatschappelijke situatie is veel te beperkt: denk ook aan standenmaatschappij, bourgeoisie, gepeupel etc. Hoe functioneerden in die tijd
de Staten-Generaal b.v. ?
Wat betreft je beschrijving van de plafondscéne, zie ook de "deelvragen" van Ellen
bij het Ikarus-verhaal, zoals hieronder gepubliceerd: ik mis nog welk moment uit welk
verhaal het is en waarom dit hier is geplaatst.
Dames, zoals gezegd, ben ik morgen weg. Zet jullie activiteiten gewoon op deze weblog, ook de leesuren, want het is tevens jullie logboek. Voor zover er iets
klaar is, zet het ook hierop. Ik kijk er aanstaande zondag weer uitgebreid naar.
Intussen een goede jaarwisseling toegewenst.

Magister Latinus

zaterdag 26 december 2009

plafondschildering van Lemoine


ik heb net een half uurtje aan pws gewerkt, en nog en kwartier, dus 3 kwartier.

1733 - 1736, de plafondschildering van François Lemoine in de herculeszaal, over de apotheose van Hercules. een van de laatste kunstwerken gemaakt onder Lodewijk XIV voor zijn dood.


WAT STELT DE AFBEELDING VOOR:
De plafondschildering van Lemoine weergeeft de Apotheose van Hercules.

Hercules of Herakles is bekend van de twaalf werken. Hercules was getrouwd met Deianeira. De centaur Nessos probeert Hercules te doden, hij bedenkt een list waarbij hij misbruik maakt van de vrouw van Heracles Deianeira. Nessos ontvoert de vrouw van Hercules wanneer ze samen een rivier oversteken. Hercules schiet met een giftige pijl Nesssos neer, Nessos vraagt aan Deianeira om zijn bloed op te vangen en later te gebruiken voor de ontrouw van Hercules en zal ervoor zorgen dat Hercules weer op Deianeira verliefd wordt. Jaren na het incident wordt Hercules verliefd op een andere vrouw, Deianeira doopt een kleed in Nessos bloed wat ze vervolgens naar Hercules op laat sturen. Zodra Hercules het kleed aan trekt, trekt het bloed in zijn huid wat veel pijn veroorzaakt. Zodra Deianeira dit te horen kreeg, beslist ze om zelfmoord te plegen. Hercules was er kapot van omdat hij via het bloed weer op zijn vrouw verliefd was, hij liet zich vrijwillig in brand steken, maar stierf niet, waarschijnlijk omdat zijn vader de oppergod Zeus was. Hercules werd onsterfelijk en ontvangen door de Olympische Goden. Hij trouwde daar met Hebe, de godin van de jeugd.

Op de plafondschildering zijn 142 figuren te zien (goden, muzen, gevleugelde geesten en fauna's).

WELK DEEL VAN HET VERHAAL IS AFGEBEELD:
Het moment waarop Hercules wordt toegelaten op de Olympus tussen alle ander goden, Hercules zelf wordt ontvangen door Jupiter en krijgt de hand van Hebe aangeboden, de hand van de godin van de jeugd. Bovenaan de afbeelding zie je Hercules, naast hem Jupiter die hem een hand geeft. Naast Jupiter is Hebe afgebeeld.

WAAR BEVINDT DE AFBEELDING ZICH
De Herculeszaal bevindt zich op de 1e verdieping en werd gebruikt als balzaal en audiëntie zaal. De Herculeszaal is de grootste zaal van het paleis. Het was belangrijk dat deze versierd was, omdat het een doorgang voor de koning was op zijn weg naar de kapel. In de Herculeszaal werden de leden van de Staten-Generaal in 1789 voorgesteld aan de koning.

WAAROM BEVINDT DE AFBEELDING ZICH HIER
Hercules werd onsterfelijk gemaakt en opgenomen tussen de goden, Lodewijk XIV gedraagt zich als een god op aarde en regeert via het droit divin. De Herculeszaal geeft aan dat een sterveling zich ook tussen de goden kan bevinden, in het paleis betekende dit dat het volk zich in gezelschap mocht stellen van de koning, Lodewijk XIV, bijvoorbeeld tijdens het hofbal of een andere aangelegenheid waar de Herculeszaal voor werd gebruikt.

situatie Frankrijk 17e eeuw

antwoorden op de vragen over de situatie, hier ben ik gisteren ongeveer een half uurtje mee bezig geweest.

politieke situatie: Lodewijk XIV was absoluut vorst en regeerde via het droit divin, het goddelijk recht. Lodewijk XIV stond boven alle wetten en was het middelpunt van Frankrijk in de 17e eeuw. De regering was gevestigd in het koninklijk paleis van Lodewijk XIV, Paleis Versailles.

economische situatie: Door het mercantilisme werd de import van goederen bemoeilijkt, de belangrijkste exportproducten zijn de luxeproducten die gefabriceerd worden door de koninklijke fabrikant van luxeproducten. veel landen willen de rijkdom nabootsen van paleis Versailles.

maatschappelijke situatie: in Frankrijk is er sprake van een hofcultuur. de adel staat samen met de koning boven het gewone volk.

woensdag 23 december 2009

Over onderstaande stukje heb ik ongeveer 30 min. gedaan.
Graag ontvang ik commentaar!
groetjes Ellen

reliëf van Icarus boven de desolate boedelkamer

Wat stelt de afbeelding voor?
Je ziet een stuk uit het verhaal van Daidalos en Icarus afgebeeld.
Het verhaal gaat zo:
Icarus en zijn vader Daidalos woonden op het eiland Kreta, in gevangenschap. Omdat Daidalos voor koning Minos het labyrint had ontworpen en daar dus de weg kende, mocht Daidalos van koning Minos het eiland niet meer verlaten. Daidalos wilde zo graag terug naar zijn vaderland dat hij een plannetje bedacht. Met was en veren maakte hij 2 paar vleugels, waarmee hij en zijn zoon Icarus weg konden vliegen. Voor ze vertrekken wordt Icarus door zijn vader gewaarschuwd: hij mag niet te dicht bij de zon vliegen, want dan smelt de was waarmee de vleugels gemaakt zijn en vatten de veren vlam. Tijdens de vlucht wordt Icarus te overmoedig en hij gaat toch, tegen de wil van zijn vader in, steeds hoger vliegen. Uiteindelijk vliegt Icarus zo hoog dat de was van zijn vleugels smelt. Icarus verliest zijn veren en stort in de zee.

Welk deel van het verhaal is afgebeeld?

Centraal op de afbeelding staat Icarus die uit de hemel valt. Rechtsboven zie je de zonnestralen die met hun hitte ervoor zorgen dat de was smelt. Om Icarus heen zie je veren dwarrelen die uit zijn vleugels zijn losgekomen. Linksonder zie je op de achtergrond de vader van Icarus (Daidalos) vliegen.

Waar bevindt zich de afbeelding?

De afbeelding is te vinden boven de ingang naar de desolate boedelkamer.
De commissarissen die in deze kamer zetelden verklaarden mensen failliet en zorgden ervoor dat er tussen de schuldeisers en de personen die failliet gingen overeenstemming bereikt kon worden.
(weetje: ook Rembrand is in deze kamer failliet verklaard)

Waarom bevindt de afbeelding zich op die plek?

Icarus lijkt de hoogmoed te symboliseren. (de hoogmoed komt voor de val.) Ondernemers hoger willen vliegen dan ze kunnen (lees: meer geld willen uitgeven dan ze hebben) vallen naar beneden en worden in de desolate boedelkamer failliet verklaard. De afbeelding van Icarus geeft dus aan wat (en wie)zich in de kamer achter de deur bevindt, maar lijkt ook een waarschuwing voor iedereen die langs deze afbeelding loopt.

(Toen het paleis nog een stadhuis was mocht iedereen de burgerzaal binnenlopen. Iedereen kon dus ook door de gallerijen lopen waar de meeste afbeeldingen zich ook bevinden. Die zelfde mensen mochten zelfs de vertrekken binnenlopen, als ze niet in gebruik waren! Vandaar hou ik er rekening mee dat elke afbeelding niet alleen bekeken werd door de personen die daar echt moesten zijn (in dit geval dus de mensen die failliet waren), maar ook door 'de gewone mensen' die, bij wijze van spreken, even kwamen schuilen in het stadhuis. )

zondag 20 december 2009

paleis op de dam

hoi,
gisteren zijn we dus ong. 2 (??) uur in het paleis op de dam geweest.
Ik heb net de foto's die ik daar heb gemaakt bekeken, eigenlijk is niks scherp. Dat is jammer, maar was eigenlijk wel te verwachten aangezien je niet met flits mocht fotograferen.
Ik heb nog een boekje gekocht:
The Royal palace in Amsterdam, a brief history of the building and its users.

het is in het engels want de nederlandse versie was uitverkocht. In dit boekje is het me voornamelijk om de afbeeldingen te doen, er staan hele mooie plaatjes in. Verder staat er ook nog bruikbare tekst in hoor.

Het boekje 'restauratie en renovatie van het paleis' bevat niet zulke mooie afbeeldingen, ik moet het nog eens goed doorlezen om te kijken of ik iets met die informatie kan.

groetjes Ellen

p.s. meneer Prot, hopelijk bent u nog goed thuisgekomen gisteravond, met niet al te veel vertraging.

vrijdag 11 december 2009

ik heb al een tussenuur aan pws gewerkt vandaag, resultaat staat op de blog
rosalie
hoi,
ik heb net een half uur gelezen in het boek van Geert Mak.
Hierin heb ik gelezen over de tijd dat koning Lodewijk Napoleon in het stadhuis ging wonen.
Hierdoor moest het hele paleis verbouwd worden. Op de marmeren vloeren werden tapijten gelegd of er werd hout overheen getimmerd. Ook veel wanden werden weggewerkt achter hout of er werd iets voor gehangen. Lodewijk Napoleon heeft verschillende vertrekken zo laten inrichten dat er van de vroegere kunst weinig meer te zien was, maar toch heeft hij bijna niks vernield. Alleen de hand van vrouwe justitia werd afgehakt omdat die te ver uitstak. De rest werd allemaal netjes weggewerkt achter hout of gordijnen.
Wat een geluk was, dat was dat in de tijd van Napoleon ook de klassieken weer in de mode kwamen. Daardoor paste de inrichting die Lodewijk Napoleon prefereerde goed bij het paleis zelf en moest er dus weinig vernietigd worden.

Koning Lodewijk XIV als Jupiter



Koning Lodewijk XIV als Jupiter Conquering the Fronde
Charles Poerson

WAT STELT DE AFBEELDING VOOR
Lodewijk XIV als 12-jarig jongetje afgebeeld als Jupiter, de oppergod en god van de donder.

WELK DEEL VAN HET VERHAAL IS AFGEBEELD
Er is geen specifiek deel van een verhaal over Jupiter afgebeeld, maar er wordt wel verwezen naar de klassieke god Jupiter of Zeus. Elementen uit de klassieke oudheid zijn de zuil op de achtergrond, de bliksemschicht in de hand van Lodewijk XIV/Jupiter. De bliksemschicht heeft Jupiter in gekregen als wapen van de door hem bevrijde broer van Saturnus, de Cyclopen. Ook is Jupiter/Zeus god van de donder. Het dier dat bij Jupiter/Zeus hoort is de Adelaar, ook deze staat afgebeeld op het schilderij.

WAAR IS DE AFBEELDING AFGEBEELD EN WAAROM
In opdracht van de regering onder Lodewijk XIV werd dit schilderij gemaakt door Charles Poerson, de afbeelding bevind zich in het Paleis zelf, in het museum. Het schilderij geeft aan hoe machtig de jonge koning Lodewijk XIV is, hij wordt gezien als de oppergod. Het schilderij hangt in het kasteel en is gemaakt om het verleden van koning Lodewijk XIV vast te leggen en te verheerlijken

Kunst Algemeen

De kunstenaars werden opgeleid sinds 1648 door Lodewijk XIV's Academie Royale de Peinture et Sculpture. De meeste kunstwerekn worden in opdracht gemaakt door Lodewijk XIV. De kunstenaars wilden tonen dat ze veel van het Griekse en Romeinse verhalengoed af wisten, ze wilden hun kennis laten zien. De opdrachtgever, koning Lodewijk XIV wilde vooral tonen aan het volk hoe machtig hij was en de portretten dienen ter vervanging van de koning. De mensen moeten ook respectvol zijn ten opzichte van een zelfportret van de koning alsof hij daar in eigen persoon hangt.



Het bovenste stukje gaat over de algemene informatie over de kunst in het Paleis, maar als er bij een afbeelding een afwijking van de algemene informatie is, zullen we dit bij de afbeelding zelf vermelden.

donderdag 3 december 2009

Beste Ellen en Rosalie,
ik heb jullie samenvattingen gelezen. Zó is inderdaad de bedoeling. Ik lees mee en
ik kan ook nog eventueel commentaar geven. Bovendien houden jullie elkaar op deze manier op de hoogte!
Opmerking voor Rosalie: dat "gekopieerde?" stuk over Versailles is erg onduidelijk. Kun je dat even opnieuw plaatsen.
Opmerking voor Ellen: Kijk even goed naar de namen van de betrokkenen: Sibele? Quelien?

Succes verder, dames.

woensdag 2 december 2009

Hoi,

ik had even een vraagje aan Ellen. bij de deelvraag over de politieke/maatschappelijke/economische situatie in de 17e eeuw, is dat van 1600-1700 of tijdens het bestaan van de paleizen.

Rosalie

uur mediatheek informatie gezocht/verwerkt over de kunst uit Frankrijk

dinsdag 1 december 2009

Verdere meldingen voor het logboek:
vandaag 10 min. overleg met de begeleider
gisteren 30 min. gelezen in het boek van Geert Mak.

Hierin staat de geschiedenis van het paleis op de Dam.
Enkele feitjes:

in Januari 1640 besluiten de burgemeesters om een nieuw stadhuis te bouwen.
tussen 1640 en 1648 worden modellen en ontwerpen aan het stadsbestuur voorgelegd.
In 1643 wordt al begonnen met de sloop van oude panden achter het stadhuis.
In 1648 wordt begonnen met het heien van de meer dan 13000 heipalen.
In 1648 (na de vrede van Munster) wordt de 1e steen gelegd.
In 1652 brandt het oude stadhuis af.
Jacob van Campen is de originele architect van het stadhuis, maar D. Stalpaert heeft ook veel gedaan.
Quelien heeft voor het maken van de versieringen gezorgd.

Ellen's ontdekkingen van de DVD

hoi,

ik heb net weer 45 min. de DVD van mevr. van Heelsbergen bekeken.
Hier heb ik wel enkele dingen ontdekt;

in het paleis op de dam zijn zowel afbeeldingen te vinden met klassieke verhalen, als afbeeldingen met bijbelse verhalen. Ik moet dus goed oppassen dat ik sommige verhalen niet als klassiek beschouw terwijl ze bijbels zijn.

Ook heb ik gezien dat bijna alle beelden aangeven wat zich bevind in de kamer achter hen.

zo staat voor de schepenzaal vrouwe justitia die de hebzucht (koning Midas) en de nijd (een oude vrouw) vertrapt. links en rechts van vrouwe justitia is te zien dat hebzucht en nijd leidt tot de straf of de dood.
bij de opgang naar de klokkentoren vind je Saturnus als symbool van de tijd. Hij eet een baby op. Dit geeft aan dat de ouderdom de jeugd verslindt.
Bij de kamer voor de huwelijkse zaken staat Venus, de godin van de liefde.
vlakbij Venus staat Mars, voor de wapenkamer, als god van de oorlog.
Ook staat Mars bij de kamer van de schout.
In de klassieke mythologie hebben Mars en Venus een geheime affaire. In het paleis zijn dit ook de enige twee beelden die elkaar aankijken. (vond ik wel een grappig weetje)
Voor de kamer waar de belasting werd geïnd staat Diana, godin van de jacht en visserij.
voor de weeskamer staat Sibele (moeder aarde), als enige moeder die nog over is voor de wezen.
Naast de trap naar de wisselbank en de smeltovens staat Mercurius; de god van de behendigheid en welsprekendheid.

In de vierschaar (waar doodvonissen werden uitgesproken) bevinden zich 2 afbeeldingen met een klassiek verhaal.
een beeldt de barmhartigheid uit; een koning moet zijn eigen zoon veroordelen tot het uitsteken van beide ogen. Hij laat zijn zoon maar 1 oog uitsteken, het andere oog moest bij de koning zelf worden uitgestoken.
de andere afbeelding beeldt rechtvaardigheid uit; (koning?) Lucius moet zijn eigen zonen laten onthoofden en laat dit ook doen zonder er een stokje voor te steken.

Verder zijn op het dak van het paleis nog enkele belangrijke beeldengroepen te zien. zo heb je de
voorzichtigheid/wijsheid (Prudentia), vrede en rechtvaardigheid. De wijsheid was in die tijd de belangrijkste deugd. De rechtvaardigheid was een deugd die voorkwam uit de wijsheid, want als je wijs was, dan was je ook rechtvaardig. De wijsheid en rechtvaardigheid samen leiden tot de vrede. De vrede staat dan weer op de hoorn de overvloeds, want vrede leidt weer tot welvaart.

nog een beeldengroep is die van de waakzaamheid/dapperheid, matigheid en Atlas.
Als de waakzaamheid/dapperheid door de matigheid in goede banen kan worden geleidt, dan kan men alle lasten dragen, zoals Atlas het hemelgewelf kon dragen.

Dit zijn de dingen waarvan ik denk dat ze het meest voor mij van nut zijn.
Ik wil alle godenbeelden nog uitgebreider behandelen, waarbij ik dus uitzoek aan welke atributen je de goden kan herkennen en waarom juist die god voor die bepaalde kamer staat.

Ik weet nog niet zeker of ik de beelden zoals waakzaamheid, wijsheid en rechtvaardigheid ook tot het klassieke verhalengoed kan rekenen, dat moet ik ook nog uitzoeken.




Antwoorden op vragen van het paleis in zijn algemeen

Wanneer is het paleis gebouwd? 1624 (jachtslot Lodewijk XIII) 1631-1634 (Cour de Marble) 1661-1681 (paleis Versailles) Wie was de opdrachtgever? Lodewijk XIII (jachtslot Lodewijk XIII en Cour de Marble) Lodewijk XIV (Paleis Versailles) Wie was de architect? Philibert Le Roy (Cour de MArble) Jean Le Vau (Paleis versailles begin) Francois Mansart (Paleis Versailles eind) Waarom werd het paleis gebouwd? Als koninklijk huis voor de koning Waar werd het paleis voor gebruikt? als koningshuis, residentie van het hof en regeringscentrum



het verhaal eromheen is nog geen mooi geheel en bestaat nog uit verschillende stukjes, daar ben ik nog niet mee klaar


vandaag 10 minuten overleg met de begeleider